ponedjeljak, 28. ožujka 2011.

Nastavak priče: Zeus

Zato Geja ode potajno na Kretu i tamo rodi šesto dijete, Zeusa. Kad je Zeus poodrastao, svladao je oca Krona nakon teške borbe i prisilio ga da ponovo ispljune njegovu braću. Oslobodio je okova i očevu braću Kikilope, koji su mu zauzvrat iskovali munje i gromove. Nakon što je vodio bogove u sukobu s Titanima, konačno postaje vrhovnim božanstvom, gospodarom nad smrtnim i besmrtnim. 
 
Zeus je vladao nebom, Posejdon morem, a Had podzemljem. Zemlja i Olimp također su mu pripadali. Zeus je bio štovan u cijeloj Grčkoj.Zeus je bio smatran i za boga savjesti — najvišeg zaštitnika pravde, isto tako za zaštitnika kuće i boga gostoprimstva. Dvanaestorica sa Olimpa, još od vremena kada su zagospodarili nebom i zemljom, podijelili su među sobom, po Zeusovoj želji, vlast, ugled i dostojanstvo.
Zeus
Njihov dom se nalazio na Olimpu, najvišoj planini Grčke, mada su često silazili među ljude, kako bi im pomogli, ili ih kaznili, upravljali njihovim sudbinama, i, šta više, miješajući se s njima, imali i potomstvo. 



Djeca rođena iz mješovite veze nekog od bogova i ljudi, bila su polubogovi i raspolagala su izuzetnim sposobnostima. Polubogovi su činili mnoga herojska djela i time pridobili svačije divljenje. Bogovi sa Olimpa su bili skoro svemoćni, uzimajući u obzir činjenicu da je moć svakoga od njih bila ograničena jedino snagom moći drugog, jer je svaki od njih imao oblast u kojoj je bio najmoćniji. Samo je Zeus bio svemoćan u svemu.

petak, 25. ožujka 2011.

Kron


Sljubivši se s kasnije Uranom, Geja je na svijet donijela još potomstva - prvo Okeana i Tetisa, a kasnije još i prvi naraštaj Titana koji su bili obdareni silnom snagom. Bilo ih je dvanaest, šest Titana i šest Titanida, a prvu generaciju je vodio Kron. Konačno čitavu Zemlju nastanio je rod bogova u najrazličitijim oblicima — Titani, jednooki Kiklopi i storuki divovi. Ispod svih tih bića bio je Uran koji je ljubomorno pazio da nitko ne ospori njegovu moć.
Osjećao se ugrožen čak i od strane svojih sinova, pa ih je protiv Gejine volje zatvorio u podzemlje. Geja je zato od rudače iskovala srp, koji je dala svom sinu Kronu i potaknula ga na borbu protiv oca.
 U toj borbi odsjekao je Kron Uranu genitalije i bacio ih u more, a iz pjene što se stvorila uokolo rodila se Afrodita, božica ljubavi. Iz Uranove krvi, koja je kapala na Geju, iskočile su božice osvete Erinije i moćni Giganti. Kron je zauzeo Uranovo mjesto, oženio svoju sestru Reju i imao s njom petero djece: Hestiju, Demetru, Heru, Hada i Posejdona. Ali i Kron je bio zabrinut za svoju moć, pa je proždirao svoju djecu čim bi se rodila.
Kron


Postanak grčke mitologije

 
Stari Grci zamišljali su kako je prije postanka svijeta posvuda vladao Kaos, odnosno Ništavilo. Sve što jest nastalo je iz tamne magle, smjese pramaterije, koja je, međutim, već sadržavala temeljne elemente koji će sačiniti svijet: zemlju, vodu, vatru i zrak.
Iz Kaosa se konačno izdvaja Ereb (vječna tama) i Nikta (mrkla noć). Iz njihove veze rodiše se Eter (vječno svjetlo) i Himera (svijetli dan). Prva među svim bogovima za Grke bila je pramajka Geja. Sama od sebe, bez začeća, rodila je troje djece: Urana (nebo), Ponta (more) i Tartara (podzemni svijet).
Geja
Uran