ponedjeljak, 28. ožujka 2011.

Nastavak priče: Zeus

Zato Geja ode potajno na Kretu i tamo rodi šesto dijete, Zeusa. Kad je Zeus poodrastao, svladao je oca Krona nakon teške borbe i prisilio ga da ponovo ispljune njegovu braću. Oslobodio je okova i očevu braću Kikilope, koji su mu zauzvrat iskovali munje i gromove. Nakon što je vodio bogove u sukobu s Titanima, konačno postaje vrhovnim božanstvom, gospodarom nad smrtnim i besmrtnim. 
 
Zeus je vladao nebom, Posejdon morem, a Had podzemljem. Zemlja i Olimp također su mu pripadali. Zeus je bio štovan u cijeloj Grčkoj.Zeus je bio smatran i za boga savjesti — najvišeg zaštitnika pravde, isto tako za zaštitnika kuće i boga gostoprimstva. Dvanaestorica sa Olimpa, još od vremena kada su zagospodarili nebom i zemljom, podijelili su među sobom, po Zeusovoj želji, vlast, ugled i dostojanstvo.
Zeus
Njihov dom se nalazio na Olimpu, najvišoj planini Grčke, mada su često silazili među ljude, kako bi im pomogli, ili ih kaznili, upravljali njihovim sudbinama, i, šta više, miješajući se s njima, imali i potomstvo. 



Djeca rođena iz mješovite veze nekog od bogova i ljudi, bila su polubogovi i raspolagala su izuzetnim sposobnostima. Polubogovi su činili mnoga herojska djela i time pridobili svačije divljenje. Bogovi sa Olimpa su bili skoro svemoćni, uzimajući u obzir činjenicu da je moć svakoga od njih bila ograničena jedino snagom moći drugog, jer je svaki od njih imao oblast u kojoj je bio najmoćniji. Samo je Zeus bio svemoćan u svemu.

Broj komentara: 8:

  1. Sviđa mi se blog.. Jedva čekam new postove :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Zeus se upuštao u brojne afere, ali često se bojao Herinih reakcija te svojim izabranicama dolazio u raznim obličjima. Europi je došao u obličju bika, Ledi kao labud, Kalisti je došao u obličju Apolona/Artemide, Danaji, Perzejovoj majci, stigao je u obličju zlatne kiše.
    Upuštao se u veze i s muškarcima, a najpoznatiji je mit o Ganimedu kojeg je u obličju orla doveo na Olimp da mu postane ljubavnikom i vinotočom. Zeusu je od svih potomaka najdraži bio Heraklo kojeg je posmrtno uzvisio na Olimp kao božanstvo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zeus... riječi za njega su suvišne.. koliko su ga voljeli i poštivali, imao je svoje mane...

    OdgovoriIzbriši
  4. Da imao je mane ali mi je on ipak najnaj...

    OdgovoriIzbriši
  5. I meni je Zeus najbolji...Super blog...Pozdrav Matko... :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. hoj zeus i bogovi bit če ponovno

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako se zvao sin koji je skinuo Zeusa sa trona?
    Cekam odgovor.

    OdgovoriIzbriši