petak, 25. ožujka 2011.

Postanak grčke mitologije

 
Stari Grci zamišljali su kako je prije postanka svijeta posvuda vladao Kaos, odnosno Ništavilo. Sve što jest nastalo je iz tamne magle, smjese pramaterije, koja je, međutim, već sadržavala temeljne elemente koji će sačiniti svijet: zemlju, vodu, vatru i zrak.
Iz Kaosa se konačno izdvaja Ereb (vječna tama) i Nikta (mrkla noć). Iz njihove veze rodiše se Eter (vječno svjetlo) i Himera (svijetli dan). Prva među svim bogovima za Grke bila je pramajka Geja. Sama od sebe, bez začeća, rodila je troje djece: Urana (nebo), Ponta (more) i Tartara (podzemni svijet).
Geja
Uran



Broj komentara: 6:

  1. Blog je dobar i informativan. Doduše mislim da ti nedostaje nekih detalja, te malo bolja kronologija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Imala sam u planu ispod božanstava u komentaru postaviti detalje o Bogovima, samo još nisam stigla, blog je tek u začetku, no samo za tebe Nikola evo dodatan opis kronologije :)

    Kaos je početno ništavilo i praznina koja je ispunjavala svemir prije postanka bogova. Iz njega su nastali prvi bogovi:

    * Ereb - vječna tama, nastaje iz Kaosa.
    * Nikta – tamna noć (prema drugim izvorima nastala je iz spajanja Kaosa s Erebom).
    * Eter - vječno svjetlo (prema drugim izvorima čisti zrak gornjeg neba koji dišu bogovi).
    * Hemera - svijetli dan; kći Ereba i Nikte.
    * Eros - spajatelj, prema Heziodu on je prvi koji je nastao jer je morala postajati moć, snaga koja će garantirati spajanje svemira. Bog odgovoran za požudu, ljubav i seks, također je štovan kao očinsko božanstvo. Jedan od koncepata Erosa u grčkoj misli jest taj da je Eros prastaro božanstvo koje utjelovljuje ne samo snagu erotske ljubavi nego također i kreativni poriv uvijek stvarajuće prirode, prvorođeno svjetlo koje je došlo u postojanje i uređenje svih stvari u svemiru. U eluzijanskim misterijama slavljen je kao Protagonus – prvorođeni.
    * Geja – Zemlja, nastala iz Kaosa. Geja je po nekim tumačenjima Majka (božica). Zemlje - kasniji oblik praindoeuropske Velike Majke koja potječe iz razdoblja neolitika.
    * Tartar – istodobno i božanstvo i mjesto u podzemlju (još dublje od Hada). U drevnim orfičkim misterijama Tartar je također i neograničena prvopostojeća "stvar" iz koje nastaju svjetlost i svemir.
    * Uran - zvjezdano nebo, rođen od Geje bez začeća.
    * Pont - more.

    No, unutar grčke mitologije vidljiva su i dva načina za dolazak u život:

    1. dijeljenje (Geja, Nikta)
    2. parenje (Hiperion, Zeus)


    Prvotna božanstva nastaju dijeljenjem od Kaosa, no poslije Geje gotovo sva božanstva koja su nastala dijeljenjem imaju negativan predznak (smrt, prijevara, itd...) i u većini slučajeva potječu od Nikte (tamne noći). Također božanstva nastala dijeljenjem gotovo nikada se ne udružuju s božanstvima nastalim parenjem. Nakon Kaosa pojavljuje se Geja, vječna osnova bogova s Olimpa. Dijeljenjem ona stvara Urana (zvjezdano nebo), svog sina i muža, njoj jednakog da je prekriva, te Ponta (dubine mora i planinske vrhunce).

    Parenjem s Uranom nastaju Okean (svjetski ocean) i Krije, te navedeni prvi naraštaj Titana, a s njima i posljednji, najmoćniji i najstrašniji Titan, Kron.
    Kron je otac olimpskih bogova, a Geja im je majka.

    OdgovoriIzbriši
  3. da to je zaista dobra kronologija, samo nastavi tako.

    bravo

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako zanimljiv blog budući da je grčka mitologija jako opsežna tema, očekujem nastavak.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljiva tematika i općenito cijela simbolika u pozadini mitologije. sviđa mi se blog, samo naprijed!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sležem se s Rinchy... dosta je poučno... samo naprijed... svaka čast.. naći nešto što je važno i zanimljivo u grčkoj mitologiji je teško,ali ovaj blog je za svaku pohvalu

    OdgovoriIzbriši