subota, 9. travnja 2011.

Hera

 




Hera je bila među najvažnijim božanstvima, poglavito smatrana zaštitnicom obiteljskih vrijednosti, braka i kuće, ali također i šireg okruženja, grada, odnosno zemlje. 


Hera


Ona je bila dijete titanide Reje i vladara svijeta Krona, najmlađega među titanima. Osim što je bila Zeusovom sestrom, Hera je udajom postala i njegovom zakonitom ženom, postavši na taj način Gospodaricom nebeskog svijeta. Ta njezina uloga  ogleda se u njezinu imenu (Hera = Gospodarica).



  
Još prije udaje Zeusu je rodila sina Hefesta, dok je kao zakonita žena s njime imala i boga rata Aresa, kao i božanstvo vječne mladosti Hebu. Brojne Herine suparnice, mnoge žene s kojima je nevjerni Zeus imao ljubavne veze  –  među njima su, primjerice, bile Semela, Leto, Alkmena, Ija i dr.  -  pa čak i njihove potomke, kao i sve one koji su im pomagali, uporno je i nemilosrdno progonila te ih je nastojala okrutno kazniti.

3 komentara:

  1. Ovo mi je jedan od najzanimljivijih ako ne i najzanimljiviji blog...Samo tako nastavi :-) Jedva čekam sljedeći post

    OdgovoriIzbriši
  2. Herina ljubomora

    Kad je božica Hera saznala da Leta nosi djecu njena muža Zeusa, bila je bijesna i ljubomorna te se odlučila osvetiti tako što nije dopustila Leti da ostane na čvrstoj zemlji (kopnu ili otoku) i Leta je bila prisiljena tražiti gdje će roditi. Dok ju je gonila zmija Piton s glavom zmaja koju je na nj poslala Hera, Leta je naišla na novostvoreni otok Del koji je plutao na vodi i nije bio ni kopno niti otok, a bješe okružen labudovima. Kad je kročila na nj, dvije su stijene izronile iz morskih dubina; jedna je zaustavila kretanje otoka, a druga stala zmiji na put. Zatim je Leta na gori Kintu rodila blizance - sina Apolona i kćer Artemidu. Poslije je Zeus prikovao Del za dno oceana da više ne pluta, a otok je postao posvećen Apolonu.
    Hera je otela Ilitiju, boginju rađanja, da bi spriječila Letu od porođaja. Ostali su bogovi prevarili Heru tako što su joj ponudili ogrlicu od jantara dugačku 8 metara, a boginja je uspjela pobjeći.

    OdgovoriIzbriši
  3. Legenda govori da je Artemida rođena prva, a potom je pomogla majci da porodi njezina brata Apolona te je tako postala boginja porođaja.

    OdgovoriIzbriši