ponedjeljak, 9. svibnja 2011.

Ares

Ares
Ares sin Zeusov i Herin, bog rata i bojne vreve, simbol hrabrosti, silovitosti i junačke snage. Ares je bio bog ratovanja koje je samo sebi svrhom, radovao se smrti junaka i običnih smrtnika. Radovali su ga miris krvi, borba i oružje. Aresa nikada nije zanimao uzrok rata, čak ni ishod, bitno je bilo samo ratovanje. Mrzio je bogove, a i svoje roditelje, posebno božicu Atenu. Smatran je praocem Amazonki, plemena ratobornih žena. Ares je prikazivan u četveropregu s četiri pastuha osedlana zlatnim sedlom koja rigaju vatru.


Nosio je bakreni oklop, kacigu i koplje ili eventualno štit. Njegove su svete ptice orao, djetlić i strvinar. Najdraža mu je životinja bio pas te su crni psići često bili žrtvovani njemu u čast u Sparti. Dim i Fob (Deimos i Phobos) bila su njegova djeca s Afroditom, a označavali su užas i strah. Također je uz njega bio i Kydoimos, demon zveketa bitke. Homer u Ilijadi spominje da je sestra i društvo smrtonosnog Aresa božica nesloge i razdora Erida, a također i Enija, božica ratnog klanja.
 

2 komentara:

  1. Niti ovo nisam znala za Aresa.... Mrziti svoje roditelje i radovati se smrću... očito je tako moralo biti, ali baš zato jer je Zeusov sin nikad ne bi rekla da može nekoga mrziti :/

    OdgovoriIzbriši
  2. Taj Ares je bio totalno iskompleksiran lik :D

    OdgovoriIzbriši